Schoolnieuws

Onze klimaatacties voor Dikketruiendag

Het zesde VN-klimaatrapport wijst ons op de feiten: het klimaat verandert aan een sneltempo. Niets doen is geen optie. We roepen iedereen op om nu in actie te komen. Tegelijkertijd moeten we ons weerbaar maken voor de effecten van klimaatverandering.

Een klimaatactie kan op vele manieren. Onze leerlingen hebben zich deze week verdiept in het thema ‘Klimaat’.

Voor deze editie van Dikketruiendag koos elke klas hun favoriete klimaatactie uit.

Enkele voorbeelden van de acties die we hebben uitgevoerd:

  • Onze jongste kleuters leerden afval sorteren en houden onze speelplaats netjes .
  • Onze oudste kleuters hielden een heuse 4-seizoenen modeshow. Zo leren ze alvast hoe ze zich moeten aanpassen aan elk weertype.
  • De leerlingen van de eerste graad gingen aan de slag met het prentenboek “Blij met een bij” en leerden over het belang van bijen voor onze natuur. Ze staken ook de handen uit de mouwen en maakten een eigen bijenhotel
  • In de tweede graad werkten we rond duurzame en gezonde voeding. Aan de hand van onderzoeksvragen namen de kinderen hun eigen schoollunch onder de loep. We maakten hierbij ook gebruik van de omgekeerde voedingsdriehoek en we hielden een ‘brooddozenbattle’:  Wie heeft de duurzaamste, kleurrijkste, lekkerste, … gevulde brooddoos mee naar school ? We hielden ook een proefmoment waarbij leerlingen blind proefden van verschillende soorten groenten en fruit (Welke zijn seizoensgebonden?) en we maakten een receptenboekje van gezonde en duurzame brooddozen.
  • De derde graad ging aan de slag met de energiekoffer en de lampenkoffer. We gingen op onderzoek en voerden allerlei metingen uit (metingen van de CO2, lichtmetingen, temperatuurmetingen,…). We bestudeerden ook verschillende lampen om zo na te gaan waar wij op school veel energie verbruiken en welke lampen er wel goed zijn en welke niet. Deze week en volgende week gaan ze samen zoeken naar oplossingen om het energieverbruik op school te verminderen.