Donderdag veggiedag

Op donderdag 5 maart 2015 maken we met z'n allen de veggie-sprong! Het leerkrachtenteam, keukenpersoneel en schoolraad schaarden zich achter deze nobele doelstelling. Een dagje per week vegetarisch eten is eigenlijk goed voor… alles en iedereen! Niets te verliezen, veel te winnen.

5 goede redenen om mee te doen!

1. Je verwent je smaakpapillen. Door een dagje vegetarisch te eten ontdek je nieuwe, heerlijke en kleurrijke ingrediënten uit alle hoeken van de wereld. Thuis experimenteren in de keuken of nieuwe gerechten proeven buitenshuis: er gaat hoe dan ook een nieuwe wereld voor je open.

2. Je zorgt voor je lijf en je lijn. Door evenwichtig vegetarisch te eten, krijg je veel vitaminen en mineralen binnen en minder schadelijke dierlijke vetten en cholesterol. De kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en overgewicht daalt. Een beetje minder vlees: een uitstekende zet voor je gezondheid.

3.Je helpt de planeet. Door een jaar lang vegetarisch te eten op donderdag, verminder je de broeikasuitstoot evenveel als wanneer je 1.250 km met de fiets zou rijden in plaats van met de auto. De darmgassen en mest van runderen bevatten immers veel broeikasgassen. Bovendien worden er wouden weggekapt voor graasland en veevoeder. Minder vlees eten is dus een opkikker voor het klimaat, voor de ijsbeer (en heel veel andere dieren) en voor het regenwoud!

4. Je helpt andere mensen. De wereldwijde veeteelt gebruikt veertig procent van al het graan ter wereld, maar levert veel minder voedsel op dan wat erin gaat. Voor één kilogram rundvlees is zeven à tien kilogram graan nodig. Zo is er minder graan beschikbaar voor mensen, tegen hogere prijzen. Meer vegetarisch eten betekent ook water sparen. In de productie van één kilogram rundvlees kruipt 15.000 liter water.

5. Je spaart dieren. Een gemiddelde Belg eet tijdens zijn leven ruim 1800 dieren: 891 kippen, 42 varkens, 5 runderen, 789 vissen, 7 schapen, 43 kalkoenen en 24 konijnen en ander wild. Plus een derde van een paard. Bijna allemaal brachten ze hun korte leven door in de intensieve veeteelt. Als je één keer per week vegetarisch zou eten, spaar je ruim 250 dieren tijdens je leven.